Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niewiele ciast może równać się ze smakiem klasycznej, babcinej szarlotki. Być może to zasługa prawdziwie kruchego ciasta z dodatkiem smalcu. A może serca włożonego w przygotowanie wypieku? Szarlotka babuni jest wyśmienita zarówno w temperaturze pokojowej, jak i podana na gorąco, z porcją lodów waniliowych.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Umieść wszystkie składniki na kruchy spód na stolnicy lub w dużej misce (masło pokrój na małe kawałki). Zagnieć je energicznie na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folia spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Umieść w misce składniki na kruszonkę (masło – pokrojone na kawałki). Połącz je ze sobą, rozcierając palcami, ale nie zagniataj. Zamiast jednolitej masy mają powstać niewielkie, nierównomierne grudki. Tak przygotowaną kruszonkę odstaw do lodówki.
Obierz jabłka, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na niewielkie kawałki i umieść w głębokiej patelni. Zasyp cukrem i cynamonem. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki i smaż je na wolnym ogniu do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wówczas wymieszaj je z mąką ziemniaczaną.
Wylep spód formy o wymiarach 24x24 kruchym ciastem. Ponakłuwaj je w kilku miejscach widelcem i wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Na podpieczony spód wyłóż jabłka. Wyrównaj i wysyp na nie kruszonkę. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 30 minut – aż kruszonka się zarumieni.