Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niewiele ciast może równać się ze smakiem klasycznej, babcinej szarlotki. Być może to zasługa prawdziwie kruchego ciasta z dodatkiem smalcu. A może serca włożonego w przygotowanie wypieku? Szarlotka babuni jest wyśmienita zarówno w temperaturze pokojowej, jak i podana na gorąco, z porcją lodów waniliowych.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47690
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165556
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 371
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 98
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47690
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165556
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 371
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 98
Składniki
Umieść wszystkie składniki na kruchy spód na stolnicy lub w dużej misce (masło pokrój na małe kawałki). Zagnieć je energicznie na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folia spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Umieść w misce składniki na kruszonkę (masło – pokrojone na kawałki). Połącz je ze sobą, rozcierając palcami, ale nie zagniataj. Zamiast jednolitej masy mają powstać niewielkie, nierównomierne grudki. Tak przygotowaną kruszonkę odstaw do lodówki.
Obierz jabłka, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na niewielkie kawałki i umieść w głębokiej patelni. Zasyp cukrem i cynamonem. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki i smaż je na wolnym ogniu do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wówczas wymieszaj je z mąką ziemniaczaną.
Wylep spód formy o wymiarach 24x24 kruchym ciastem. Ponakłuwaj je w kilku miejscach widelcem i wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Na podpieczony spód wyłóż jabłka. Wyrównaj i wysyp na nie kruszonkę. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 30 minut – aż kruszonka się zarumieni.