Niewiele ciast może równać się ze smakiem klasycznej, babcinej szarlotki. Być może to zasługa prawdziwie kruchego ciasta z dodatkiem smalcu. A może serca włożonego w przygotowanie wypieku? Szarlotka babuni jest wyśmienita zarówno w temperaturze pokojowej, jak i podana na gorąco, z porcją lodów waniliowych.
Szarlotka babuni
Składniki
Spód
- 200 g mąki pszennej
- 5o g cukru pudru
- 75 g masła (schłodzonego)
- 25 g smalcu
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa jabłkowa
- 1,5 kg jabłek (najlepiej twardych, kwaskowych i soczystych)
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z ½ cytryny
- cukier (do smaku, około 50 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka
- 120 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 80 g masła (schłodzonego)
Składniki
Spód
- 200 g mąki pszennej
- 5o g cukru pudru
- 75 g masła (schłodzonego)
- 25 g smalcu
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa jabłkowa
- 1,5 kg jabłek (najlepiej twardych, kwaskowych i soczystych)
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z ½ cytryny
- cukier (do smaku, około 50 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka
- 120 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 80 g masła (schłodzonego)

Etapy przygotowania
Umieść wszystkie składniki na kruchy spód na stolnicy lub w dużej misce (masło pokrój na małe kawałki). Zagnieć je energicznie na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folia spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Umieść w misce składniki na kruszonkę (masło – pokrojone na kawałki). Połącz je ze sobą, rozcierając palcami, ale nie zagniataj. Zamiast jednolitej masy mają powstać niewielkie, nierównomierne grudki. Tak przygotowaną kruszonkę odstaw do lodówki.
Obierz jabłka, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na niewielkie kawałki i umieść w głębokiej patelni. Zasyp cukrem i cynamonem. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki i smaż je na wolnym ogniu do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wówczas wymieszaj je z mąką ziemniaczaną.
Wylep spód formy o wymiarach 24x24 kruchym ciastem. Ponakłuwaj je w kilku miejscach widelcem i wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Na podpieczony spód wyłóż jabłka. Wyrównaj i wysyp na nie kruszonkę. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 30 minut – aż kruszonka się zarumieni.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 142
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 142



Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 5o g cukru pudru
- 75 g masła (schłodzonego)
- 25 g smalcu
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1,5 kg jabłek (najlepiej twardych, kwaskowych i soczystych)
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z ½ cytryny
- cukier (do smaku, około 50 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 120 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 80 g masła (schłodzonego)
Umieść wszystkie składniki na kruchy spód na stolnicy lub w dużej misce (masło pokrój na małe kawałki). Zagnieć je energicznie na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folia spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Umieść w misce składniki na kruszonkę (masło – pokrojone na kawałki). Połącz je ze sobą, rozcierając palcami, ale nie zagniataj. Zamiast jednolitej masy mają powstać niewielkie, nierównomierne grudki. Tak przygotowaną kruszonkę odstaw do lodówki.
Obierz jabłka, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na niewielkie kawałki i umieść w głębokiej patelni. Zasyp cukrem i cynamonem. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki i smaż je na wolnym ogniu do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wówczas wymieszaj je z mąką ziemniaczaną.
Wylep spód formy o wymiarach 24x24 kruchym ciastem. Ponakłuwaj je w kilku miejscach widelcem i wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Na podpieczony spód wyłóż jabłka. Wyrównaj i wysyp na nie kruszonkę. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 30 minut – aż kruszonka się zarumieni.