Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, jesienne, wegańskie ciasto. Domowa szarlotka na kruchym cieście bez jajek. Banalnie prosty przepis na deser, który będziecie często powtarzać. Jego przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę.
Polecam.
Odsłon: 280
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 162
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 85
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 99
Polecam.
Odsłon: 280
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 162
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 85
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 99
Składniki
Wszystkie składniki na kruche ciasto przekładamy do miki zaczynając od mąki, proszku do pieczenia i cukru po margarynę pokrojoną w kostkę. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, którą następnie dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
W tym czasie zabieramy się na nadzienie. Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy cynamon. Składniki mieszamy. Starte jabłka odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie odlewamy sok z jabłek.
Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągamy pierwszy kawałek ciasta. Rozwałkowujemy go na kształt formy. Wyklejamy nim spód i brzegi tortownicy.
Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Na wierzch wykładamy nadzienie z jabłek. Wyrównujemy powierzchnię.
Z lodówki wyciągamy drugi kawałek ciasta. Ścieramy je na tarce i posypujemy nim szarlotkę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut.