Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka bez pieczenia to ciasto idealne dla osób na diecie. Nie znajdziesz tu mąki, a jedynie płatki owsiane, mleko i owoce. Jako słodzika użyto zdrowego miodu. Tę propozycję musisz spróbować!
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 285
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 238
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 285
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 238
Składniki
Przygotuj spód. W misce wymieszaj płatki owsiane, roztopione masło, miód i szczyptę soli.
Wyłóż mieszankę na dno formy o wymiarach 25x35 cm i dokładnie ugnieć. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj warstwę piankową. Żelatynę namocz w wodzie przez 5 minut.
W garnku zagotuj mleko. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj płatki owsiane. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż płatki będą miękkie.
Do ugotowanych i przestudzonych płatków dodaj jogurt, miód oraz wanilię. Wymieszaj.
Żelatynę podgrzej i dodaj do płatków dobrze wymieszaj.
Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody.
W dużej misce wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem.
Złóż ciasto. Na schłodzony spód wyłóż połowę pianki owsianej. Następnie równomiernie rozprowadź jabłka i przykryj drugą częścią pianki.
Przygotuj posypkę. Płatki owsiane podpraż na suchej patelni. Posyp nimi wierzch ciasta i lekko dociśnij.
Szarlotkę bez pieczenia wstaw do lodówki na całą noc, by dobrze zastygła.