Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Następna szarlotka ze starego zeszytu. Nie piekłam jej już prawie 8 lat, i zapomniałam jaka jest dobra.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85280
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2579
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10018
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4069
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7141
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85280
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2579
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10018
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4069
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7141
Składniki
Z podanych składników pieczemy biszkopt: ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i cukrem, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, pieczemy na dużej blaszce w 180 stopniach 20 minut. W między czasie skrobiemy jabłka i kroimy je na dwunastki(czyli każdą ćwiartkę na trzy). W garnku gotujemy litrę wody, z cytryny ścieramy skórkę do wody i wyciskamy cały sok. Na gotującą się wodę z sokiem cytrynowym wrzucamy nasze pokrojone jabłka i blanszujemy je 2-3 minuty, wykładamy je na miseczkę. Na tej wodzie gotujemy dwa budynie śmietankowe, oczywiście odlewamy szklankę wody, studzimy ją i do zimnej wsypujemy proszki budyniowe. Do pozostałej wody wsypujemy 5 łyżek cukru, gotujemy budyń. Na upieczony biszkopt wykładamy jabłka.
Na jabłka wylewamy nasz budyń.
W garnku topimy pół kostki margaryny z cukrem, wsypujemy wiórki kokosowe i ciągle mieszając prażymy nasze wiórki około 5 minut. Lekko studzimy, wbijamy 2 jajka i ucieramy robotem by się dobrze połączyły. Wykładamy na lekko wystudzony budyń.
Całe ciasto wkładamy do piekarnika na 20-30 minut nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, by ładnie zapiekł nam się wierzch.
Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku by ładnie wszystko zastygło.