Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szarlotka na kruchym cieście z tartymi jabłkami wymieszanymi z sokiem z cytryny i kisielem cytrynowym. Szarlotka jest pyszna, ma dużo jabłek co bardzo lubię. Nie jest ani za słodka ani za kwaśna, ale w sam raz. Idealna na co dzień i od święta.
Najlepsza sałatka na Andrzejki z pieczarkami marynowanymi, idealna również na...
Odsłon: 515
Przepyszna surówka z kiszonej kapusty, jabłka, czerwonej cebuli oraz natki pi...
Odsłon: 586
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 113
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 74
Najlepsza sałatka na Andrzejki z pieczarkami marynowanymi, idealna również na...
Odsłon: 515
Przepyszna surówka z kiszonej kapusty, jabłka, czerwonej cebuli oraz natki pi...
Odsłon: 586
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 113
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 74
Składniki
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam kwaśną śmietanę. Wkroiłam zimną margarynę. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, którą następnie podzieliłam na 2 części (jedną trochę większą od drugiej), zapakowałam je do woreczków foliowych i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 24 na 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód blaszki starłam większą część ciasta i lekko je docisnęłam. Jabłka obrałam, wykroiłam gniazda nasienne i starłam na tarce na grubych oczkach. Do jabłek wsypałam kisiel cytrynowy, 2 łyżki cukru, szczyptę cynamonu i skropiłam je sokiem z cytryny. Jeśli jabłka są słodkie można nie dodawać cukru, lub zmniejszyć jego ilość. Jabłka dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na przygotowany spód. Na jabłka starłam pozostałe ciasto. Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Najlepiej schłodzić szarlotkę w lodówce, chyba że podaje się na ciepło z lodami. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.