Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis na przepyszną szarlotkę na kruchym cieście. Przepis na taką szarlotkę jest zapewne szeroko znany, ale w ramach przypomnienia można zajrzeć na mój przepis. Szarlotka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, polecam upiec jeżeli ktoś jeszcze takiej szarlotki nie robił, bo naprawdę warto.
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 181
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 101
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 221
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2165
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 71
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 181
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 101
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 221
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2165
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 71
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 39
Składniki
Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz masło i miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę. Następnie dodaję jajka i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przez chwilę zagniatam i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam do woreczków i duży kawałek wkładam do lodówki na około 30 minut, a mały do zamrażalnika.
Przygotowanie jabłek: Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do nich cynamon, cukier i mieszam – jabłka są gotowe.
Po około 30 minutach, większy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam mąką. Rozwałkowane przenoszę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem. Następnie ciasto posypuję połową kaszy manny i układam jabłka. Górę jabłek posypują pozostałą kaszą. Zamrożone ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję jabłka.
Pieczenie: Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, tak żeby szarlotka się ładnie zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone wyjmuję od razu z foremki i odstawiam do wystudzenia. Szarlotka jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa