Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Autorka przepisu http://wmalinach.bloog.pl - nazwała to ciasto "Szarlotka galopka". Tak łatwo i szybko się robi.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118978
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8805
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3192
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2752
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118978
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8805
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3192
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2752
Składniki
Na początku wykładamy jabłuszka ze słoika, najlepiej na patelnię. Przysmażamy. Dobrze jest, jeśli jabłka "przychwycą" trochę do dna patelni, mają wtedy aromat pieczonego jabłuszka. W czasie kiedy jabłka się smażą wykładamy biszkopty i skrapiamy każdy biszkopt cytryną.
Skropione biszkopty przekładamy gorącymi jabłkami, wprost z patelni.
Około 20 dkg cukru pudru wysypujemy na głęboki talerz, albo miseczkę, wciskamy pół cytryny i zaczynamy szybciutko mieszać, dodajemy śmietanę, 2 albo 3 łyżki, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
Konsystencja polewy powinna być taka jak na zdjęciu. Jeśli jest za rzadka śmiało możemy dosypać cukru, nie zważy się. Polewa zaczyna stygnąć zaraz po wylaniu na ciepłe ciasto.
Na polewę ścieramy skórkę cytrynową. Jeśli mamy smażone wiśnie to można udekorować. Do jedzenia można zabrać się tak po godzinie. Polewa już zastygnie ale szarlotka będzie ciepła - pycha. Można mrozić spokojnie, po odmrożeniu smakuje prawie jak przed.