Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-10-2023
Witam serdecznie i zapraszam na szarlotkę z karmelizowanymi jabłkami. Szarlotka jest przepyszna i nie mówię tego tylko dlatego, że sama ją upiekłam, ale naprawdę jest cudowna w smaku i polecam ją upiec.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1210
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1325
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 202
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1210
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1325
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 202
Składniki
Najpierw przygotuję ciasto, które możemy przygotować mikserem lub dłońmi. Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, oprócz jajek i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły i przypominały drobną kruszonkę. Następnie dodaję jajka i miksuję do połączenia się składników. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przez chwilę zagniatam i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam do woreczków i duży kawałek wkładam do lodówki na około 30 minut, a mały do zamrażarki.
W tym czasie przygotuję jabłka: Jabłka obieram i kroję w kostkę. Następnie na rozgrzaną suchą patelnię wsypuję cukier i podgrzewam cały czas mieszając aż cukier się rozpuści i zbrązowieje, powinien przypominać kolorem miód. Do rozpuszczonego cukru dodaję masło, gdy się rozpuści dodaję jabłka i smażę przez kilka minut, żeby odparować sok. Na początku karmel się zetnie ale po chwili ponownie się rozpuści, gdy jabłka się zagrzeją. Na koniec dodaję cynamon, mieszam – jabłka są gotowe.
Końcowe przygotowanie ciasta: Większy kawałek ciasta rozwałkowuję na troszkę większą wielkość niż foremka i przenoszę na wałku do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dno wyklejam ciastem oraz boki na wysokość około 2 centymetrów. Na ciasto kładę jabłka, a na górę ścieram na tarce o grubych oczkach mniejszy kawałek ciasta i piekę.
Pieczenie: Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na środkową półkę i piekę około 40 minut, tak żeby góra się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia. Szarlotka jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa