Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka na kruchym cieście z dodatkiem budyniu. Do masy jabłkowej również dodałam budyń, stąd taka nazwa. Do ciasta użyłam ponad dwóch kilogramów jabłek żeby masa jabłkowa była wysoka, a samego ciasta dałam niewiele.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 56
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 756
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 70
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 56
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 756
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 70
Składniki
Do miski wsypałam mąkę pszenną. Do mąki wsypałam proszek do pieczenia, jeden budyń śmietankowy (proszek), cukier waniliowy i cukier puder. Wbiłam jajko. Dodałam zimną śmietanę i pokrojoną na plasterki zimną margarynę. Z podanych składników zagniotłam dość szybko ciasto. W razie konieczności można podsypywać mąką. Ciasto podzieliłam na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Oba kawałki ciasta zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do zamrażalki na ok. godzinę. Po tym czasie większą część ciasta wyjęłam i rozwałkowałam na grubość ok. 4-5mm. Ciasto przełożyłam do kwadratowej blaszki o wymiarach ok. 26x26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta podocinałam aby ładnie ciasto wpasowało się w foremkę. Jabłka obrałam, pousuwałam gniazda nasienne a następnie starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek wsypałam cukier oraz jeden budyń śmietankowy. Wszystko dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na przygotowany spód z ciasta. Na wierzch starłam na grubych oczkach pozostałą mniejszą część ciasta. Pozostałe 2 łyżki śmietany wymieszałam z 2 łyżkami cukru i zrobiłam z niej takie kleksy w paru miejscach na wierzchu ciasta. Blaszkę wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam godzinę w 180 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Następnie wstawiłam do lodówki i chłodziłam całą noc żeby jabłka się lepiej ścisnęły. Przed podaniem szarlotkę oprószyłam cukrem pudrem.