Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobre, błyskawiczne ciasto. Przepis znaleziony na blogu z wypiekami:) Polecam:)
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 751
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 751
Składniki
Obrane jabłka zetrzeć na tarle o dużych oczkach. Dodać przyprawy oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać cukier. Odstawiamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Zarówno dno jak i ścianki szczodrze wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180*. Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Na dno formy wsypać kilka łyżek sypkiej mieszanki <tak by pokryła całe dno> . Na to kilka łyżek masy jabłkowej <jeśli jabłka puściły dużo soku troszkę odlewamy, ale musimy pozostawić go trochę gdyż kasza go pochłonie>. Następnie kolejne warstwy suchych składników i jabłek. Ostatnią warstwą musi stanowić sypka warstwa. Na górze ułożyć równomiernie cienkie płatki pokrojone obieraczką do warzyw masła <100g ja dałam odrobinę więcej>. Szarlotkę powinno się posypać po upieczeniu cukrem pudrem, ale ja posypałam przed pieczeniem zwykłym cukrem dzięki któremu powstał delikatnie chrupiący wierzch. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 50-60 minut.180* <po 30 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 i piekłam równe 60 minut, aby ciasto w środku było upieczone a wierzch się nie spalił>. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia ale przykryte lnianą ściereczką - by nie stało się suche>.