Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka szarlotka bez zagniatania ciasta.
Tortownica 24 cm
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5816
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1271
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12510
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5254
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5816
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1271
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12510
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5254
Składniki
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować obficie masłem. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Do startych jabłek dodać 1 łyżeczkę cynamonu i wymieszać. Do miski wsypać kaszę mannę, mąkę, cukier i 1łyżeczkę proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Suche składniki podzielić na 3 równe części. Pierwszą część wsypać do tortownicy i wyrównać. Na to zetrzeć na tarce trochę masła. Wyłożyć połowę jabłek, wyrównać. Wsypać drugą część suchych składników, trochę startego masła i drugą połowę jabłek. Następnie ostatnią część suchych składników i pozostałe masło zetrzeć na tarce na wierzch. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego na 180ºC i piec ok. 1 godz. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.