Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prościutka szarlotka, którą wykonacie bez użycia jajek. Sam proces przygotowania nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Po godzinie pieczenia możecie delektować się jej cudownym smakiem. Przepis na sypaną szarlotkę Ewa Wachowicz zdradziła w 91. odcinku programu "Ewa gotuje". W naszej recepturze pokusiliśmy się o minimalną zmianę proporcji.
tortownica o średnicy 26 cm
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29205
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9028
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 762
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29205
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9028
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 762
Składniki
Jabłka umyj, osusz i zetrzyj na tarce (jabłka możesz zetrzeć ze skórką lub obrać owoce przed ścieraniem). Starte jabłka odsącz z nadmiaru soku. Dodaj cukier waniliowy i cynamon. Składniki wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszą manną i cukrem.
Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
1/3 suchych składników wysyp równomiernie na spód formy. Na sypkie składniki wyłóż połowę jabłkowego nadzienia. Farsz z jabłek przykryj kolejną porcją sypkich składników. Następnie wyłóż pozostałą część jabłkowego nadzienia. Na górę wysyp ostatnią część sypkich produktów. Zimne masło lub margarynę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Tłuszcz rozłóż równomiernie na całej powierzchni szarlotki.
Szarlotkę sypaną wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Ciasto piecz przez godzinę. Upieczona szarlotka powinna mieć ładnie przyrumienioną górę.