Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka sypana to najprostszy deser, który wykonasz błyskawicznie. Do wykonania szarlotki wybierz kwaśne jabłka. Jeśli używasz słodszych jabłek lub gruszek, zmniejsz ilość cukru. Szarlotka jest najsmaczniejsza, gdy podasz ją na ciepło. Możesz dorzucić także gałkę waniliowych lodów.
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 156
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2417
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7135
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 165
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 156
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2417
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7135
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 165
Składniki
W misce połącz mąkę, cukry i kaszę manną, dokładnie wymieszaj. Wsyp połowę mieszanki na dno okrągłej lub kwadratowej foremki (ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię łyżką. Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce jarzynowej. Skrop jabłka sokiem z cytryny, posyp cynamonem oraz skórką cytrynową i wymieszaj. Wyłóż połowę owoców na warstwie mąki i kaszy. Następnie wyłóż kolejną (1/4) porcję sypkich składników oraz resztę jabłek. Wysyp ostatnią porcję mąki i kaszy, po czym wyrównaj. Na wierzchu ciasta równomiernie zetrzyj zimne masło.
Rozgrzej piekarnik do 175°C i wstaw szarlotkę na 45 minut. Piecz, aż się zarumieni. Wyjmij ciasto, lekko przestudź, wykrawaj kwadraty i podawaj.