Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka sypana to najprostszy deser, który wykonasz błyskawicznie. Do wykonania szarlotki wybierz kwaśne jabłka. Jeśli używasz słodszych jabłek lub gruszek, zmniejsz ilość cukru. Szarlotka jest najsmaczniejsza, gdy podasz ją na ciepło. Możesz dorzucić także gałkę waniliowych lodów.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 126
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 78
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1186
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2047
Świąteczne smaki.
Odsłon: 268
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2126
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 126
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 78
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1186
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2047
Świąteczne smaki.
Odsłon: 268
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2126
Składniki
W misce połącz mąkę, cukry i kaszę manną, dokładnie wymieszaj. Wsyp połowę mieszanki na dno okrągłej lub kwadratowej foremki (ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię łyżką. Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce jarzynowej. Skrop jabłka sokiem z cytryny, posyp cynamonem oraz skórką cytrynową i wymieszaj. Wyłóż połowę owoców na warstwie mąki i kaszy. Następnie wyłóż kolejną (1/4) porcję sypkich składników oraz resztę jabłek. Wysyp ostatnią porcję mąki i kaszy, po czym wyrównaj. Na wierzchu ciasta równomiernie zetrzyj zimne masło.
Rozgrzej piekarnik do 175°C i wstaw szarlotkę na 45 minut. Piecz, aż się zarumieni. Wyjmij ciasto, lekko przestudź, wykrawaj kwadraty i podawaj.