Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny deserek do dobrej herbatki na spotkanie towarzyskie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2484
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3410
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1489
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2194
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2484
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3410
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1489
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2194
Składniki
Wykonanie placka: Jabłka obrać, zetrzeć, dodać cukier z cynamonem, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i posiekać nożem. Żółtko utrzeć z cukrem i śmietaną dodać do ciasta i delikatnie zagęścić- następnie odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Ciasto schłodzone podzielić na dwie części, jedną część rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Nakłuć widelcem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoto. Wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie z jabłek i ozdobić kratką zrobioną z drugiej połowy ciasta. Piec ponownie przez 30 minut w temperaturze 170 stopni, a po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.