Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ewa Wachowicz od lat pokazuje, jak łatwo i smacznie gotować. W bogactwie jej przepisów można znaleźć smaki z całego świata, ale najchętniej chyba inspiruje się polską kuchnią. Kwintesencją propagowanej przez nią prostoty, w której tkwi tajemnica najpyszniejszych dań, są tradycyjne ciasta. Taka jest na przykład szarlotka w kratkę Ewy Wachowicz – nieskomplikowana w przygotowaniu, a efektowna i smakowita.
Tortownica 24cm
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4149
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 630
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17338
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3222
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 191
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4149
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 630
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17338
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3222
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 191
Składniki
Przesiej na stolnicę mąkę. Wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj wszystkie składniki nożem. Gdy połączą się w grubą kruszonkę, dodaj jajko. Energicznie zagnieć masę na jednolite ciasto. Uformuj z niego dwie kule (mniej więcej w proporcji 2:1), owiń folią spożywczą i włóż co najmniej na godzinę do lodówki.
Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój miąższ na dość drobne kawałki i umieść w misce. Oprócz jabłka cynamonem. Dodaj rodzynki oraz posiekane i podprażone na suchej patelni orzechy. Wymieszaj.
Natłuść i oprósz mąką tortownicę o średnicy 24 cm. Rozwałkuj dość cienko obie części ciasta. Większą wyłóż dno i bok tortownicy. Na ciasto przełóż jabłka. Potnij drugą część ciasta w paski i ułóż z nich kratkę na jabłkowym farszu.
Wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, oprósz je cukrem pudrem.