Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najbardziej klasycznym jesiennym ciastem jest jabłecznik. Jeśli nie masz ochoty lub czasu na pieczenie całej blachy, postaw na błyskawiczną szarlotkę w słoiku. Smak będzie równie dobry, a porcje idealnie wymierzone pod gości. To wspaniały deser bez okazji, ale też słodki poczęstunek na rodzinną uroczystość. Wypróbuj przepis na szarlotkę w słoiku - nie tylko smakuje, ale też pięknie pachnie!
2 niewielkie słoiczki lub 2 szklanki
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 158
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 85
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 96
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 327
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 158
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 85
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 96
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 327
Składniki
Na początku pokrusz herbatniki na drobne kawałki. Możesz też zmielić je w rozdrabniarce, ale nie na drobny proszek.
Obierz jabłka ze skórki i pokrój na niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć owoce. Przesmaż do zmięknięcia. Gdy się nieco rozpadną, dodaj cynamon i cukier. Przemieszaj tak, aby obtoczyć jabłka przyprawami. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Śmietankę kremówkę wraz ze śmietanfixem ubij na sztywno. Przemyte dokładnie słoiczki napełnij na początku odrobiną herbatników, następnie porcją jabłek, odrobiną bitej śmietany, pokruszonych herbatników, ponownie jabłek, bitej śmietany i na końcu cienką warstwą herbatników.
Środkową warstwę herbatników możesz też zastąpić np. rozdrobnionymi orzechami włoskimi, a górną - granolą. Szarlotka w słoiku już gotowa! Najlepiej podawać ją zaraz po przygotowaniu lub lekko schłodzoną z lodówki. Smacznego.