Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najbardziej klasycznym jesiennym ciastem jest jabłecznik. Jeśli nie masz ochoty lub czasu na pieczenie całej blachy, postaw na błyskawiczną szarlotkę w słoiku. Smak będzie równie dobry, a porcje idealnie wymierzone pod gości. To wspaniały deser bez okazji, ale też słodki poczęstunek na rodzinną uroczystość. Wypróbuj przepis na szarlotkę w słoiku - nie tylko smakuje, ale też pięknie pachnie!
2 niewielkie słoiczki lub 2 szklanki
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4699
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 87
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 105
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 320
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4699
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 87
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 105
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 320
Składniki
Na początku pokrusz herbatniki na drobne kawałki. Możesz też zmielić je w rozdrabniarce, ale nie na drobny proszek.
Obierz jabłka ze skórki i pokrój na niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć owoce. Przesmaż do zmięknięcia. Gdy się nieco rozpadną, dodaj cynamon i cukier. Przemieszaj tak, aby obtoczyć jabłka przyprawami. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Śmietankę kremówkę wraz ze śmietanfixem ubij na sztywno. Przemyte dokładnie słoiczki napełnij na początku odrobiną herbatników, następnie porcją jabłek, odrobiną bitej śmietany, pokruszonych herbatników, ponownie jabłek, bitej śmietany i na końcu cienką warstwą herbatników.
Środkową warstwę herbatników możesz też zastąpić np. rozdrobnionymi orzechami włoskimi, a górną - granolą. Szarlotka w słoiku już gotowa! Najlepiej podawać ją zaraz po przygotowaniu lub lekko schłodzoną z lodówki. Smacznego.