Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, chrupiące ciasto z orzechami laskowymi, soczystymi jabłkami i masą budyniowo-jajeczną to prawdziwa poezja smaku :)
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 2496
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 150
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 5849
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 2496
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 150
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 5849
Składniki
Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i zimne pokrojone w drobną kostkę masło. Posiekać nożem składniki, dodać jajko, wodę i zagnieść (ręcznie lub w robocie) ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki. Orzechy zmiksować lub posiekać na drobno. Do mleka dodać budyń, cukier i jajka.
Składniki dokładnie roztrzepać. Ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta na wierzch, pozostałą część ciasta rozwałkować i wylepić dno (wcześniej wysmarowanej i wyspanej bułką) formy (26x31 cm). Ciasto podpiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Na podpieczonym cieście wysypać starte orzechy, następnie jabłka, posypać je cynamonem, zalać przygotowanym budyniem z jajkami. Z pozostałego ciasta zrobić na wierzchu kratkę. Ciasto wstawić do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec przez około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić.