Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z książki: „serniki, szarlotki, makowce” Biblioteczki Poradnika Domowego. Z podanego przepisu wychodzi średnia blacha ciasta.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3219
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 1346
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 190
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3219
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 1346
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 190
Składniki
Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło.
Sposób wykonania masy jabłkowej: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wiórki. Starte jabłka przełożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki wody, cukier i cynamon i wszystko podgrzewać około 10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni C. Gdy spód się zarumieni, wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim masę jabłkową
Przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem a następnie delikatnie rozprowadzić na masie jabłkowej. Całość wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 150 stopni C. Po upieczeniu wystudzić. Smacznego :-)