Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak ja uwielbiam szarlotki i wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami! Najwięcej ich przygotowuję w jesieni, kiedy mamy jabłek pod dostatkiem. Tym razem przygotowałam szarlotkę z bezą oraz kruszonką. Jest ono bardzo proste do przygotowania, a to co w nim jest świetne to to, że mimo wszystko nie jest bardzo słodkie.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85320
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2614
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10047
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4131
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7171
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85320
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2614
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10047
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4131
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7171
Składniki
Oddzielamy żółtka od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy posiekane masło oraz posiekany smalec. Żółtka wbijamy na środek składników i zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka.
Uformować dwie kule (jedną większą, a drugą mniejszą, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny lub zamrażalnika na 15 minut.
Większą część ciasta wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 18 x 28 cm), nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, nadal ubijamy. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i tylko lekko ją miksujemy przez dosłownie 10 sekund. Na podpieczony spód nakładamy uprażone jabłka, posypujemy je cynamonem. Na jabłka nakładamy ubitą pianę, a na nią nakładamy startą na tarce mniejszą część ciasta z lodówki (ja zazwyczaj wkładam ją do zamrażalnika na chwilkę aby lepiej się ścierała). Piec przez ok. 40-45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem. Smacznego!