Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka na kruchym cieście, z dużą ilością jabłek i warstwą budyniu. Pyszna i idealna na każdą okazję.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Do dużej miski wsypałam mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier puder. Usypałam z nich kopczyk. Na środku zrobiłam wgłębienie i wbiłam w nie jajko. Dodałam jeszcze pokrojoną na plasterki margarynę. Podane składniki posiekałam nożem do uzyskania kruszonki a następnie zagniotłam szybko rękami na jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną trochę większą na spód i drugą mniejszą na wierzch ciasta. Obie części zawinęłam w torebki foliowe i schowałam do zamrażalnika na kilka godzin. Po tym czasie kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno blaszki starłam na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne i podobnie jak ciasto starłam je na tarce na grubych oczkach. Do jabłek wsypałam 2 łyżki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jak kwaśne są jabłka), cynamon, kisiel i kaszę manną. Wszystką dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na spód z ciasta. Budynie waniliowe ugotowałam według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 3/4 litra. Gorący budyń wyłożyłam na jabłka. Na wierzch starłam pozostałą część ciasta. Należy to zrobić bardzo szybko aby ciasto nie rozpuściło się od gorącego budyniu. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je godzinę w 180 stopniach (bez termoobiegu, nie rozgrzewałam też piekarnika). Po upieczeniu szarlotkę wyjęłam na metalową kratkę, przykryłam bawełnianą ściereczką i pozostawiłam tak do wystygnięcia. Następnie wstawiłam ją na całą noc do lodówki aby jabłka i budyń się dobrze ścisnęły. Następnego dnia przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.