Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z jabłkami i budyniem to częsty gość na wielu stołach. Nie ma w tym nic dziwnego, bo któż oparłby się kruchemu ciastu, kremowemu budyniowi waniliowemu i jabłkowemu nadzieniu z nutą cynamonu? Dodatkowym atutem jest fakt, że ciasto upieczesz szybko i z podstawowych składników zazwyczaj znajdujących się w kuchni. Jeśli skończyły ci się jabłka, śmiało sięgnij po gruszki, a jeśli chcesz nadać szarlotce absolutnie odświętną formę – pokrój na jabłkach cienką warstwę masy marcepanowej i zmniejsz ilość cukru w budyniu o połowę.
Pyszne proste pierniczki, które można jeść od razu po upieczeniu. Nie trzeba...
Odsłon: 26331
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 2597
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 423
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 629
Pyszne proste pierniczki, które można jeść od razu po upieczeniu. Nie trzeba...
Odsłon: 26331
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 2597
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 423
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 629
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier waniliowy, po czym wkrój miękką margarynę lub masło. Wymieszaj. Dodaj cukier, wymieszane jajko z żółtkiem oraz śmietanę i zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części, uformuj kule, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1-1,5 godziny.
Po tym czasie wyjmij jedną część ciasta, rozwałkuj na formę koła i włóż do okrągłej foremki (ok.28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw tortownicę do pieca nagrzanego do 180°C na 15 minut, po tym czasie spód lekko ostudź.
W tym czasie obierz jabłka, pokrój na ćwiartki, wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Włóż do miski, skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem, po czym wymieszaj. Do garnka wlej 500 ml mleka, wsyp cukier i podgrzewaj, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Do miski wlej 200 ml mleka, wsyp proszek budyniowy i wymieszaj trzepaczką, aby pozbyć się grudek. Cienkim strumieniem wlewaj budyniową mieszaninę na gotujące się mleko i energicznie mieszaj, by powstał gęsty budyń i pojawiły się bąbelki.
Na upieczony spód ciasta wyłóż jabłka i wylej jeszcze gorący budyń. Wyjmij z lodówki drugą porcję ciasta, rozwałkuj podobnie jak część na spód i przykryj placek. Możesz także pokroić ciasto w paski i ułożyć na wierzchu szarlotki ozdobną kratkę. Wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 180°C na około 45 minut, aż wierzch ciasta stanie się rumiany. Placek z jabłkami i budyniem podawaj samodzielnie lub z gałką lodów waniliowych. Możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.