Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne ciacho, idealne na babskie popołudnie :)
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Jabłka należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubszą koskę, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i proszek do pieczenia, Kolejno należy dodać posiekane zimne masło i jajo. Zagniesć ciasto tak by osiągnęło gładką i delikatną konsystencje. (Wymaga to niestety trochę wysiłku :)). Z ciasta zrobić trzy podobne kulki. Dwóch używamy do wyłożenia dna i boków tortownicy, trzecią wkładamy na 30 minut do lodowki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do okolo 180 stopni piekarnika na 15-18 minut, by spod się lekko podpiekł. Wykladamy przygotowane jabłka, z pozostałego ciasta robimy cienkie paseczki i ukladamy na wierzchu jabłek tworząc skośną kratke. Pieczemy 30-40 minut.
Przepis pochodzi z czasopisma "Świat kobiety". Wydłużyłam nieco czas pieczenia. Dla lubiących mniej słodkie ciasta, polecam dodać trochę mniej cukru zarówno do ciasta jak i nadzienia. Jeśli chcemy uzyskać bardziej "dżemowe" nadzienie, jabłka należy drobniej pokroić. Najlepiej smakuje ciepłe, z kulką lodów lub bitą śmietanką. Smacznego