Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szarlotka z kruszonką z Pomorza"
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 470
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 257
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 470
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 257
Składniki
Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem, masło posiekaj z mąką. Dodaj żółtka, śmietanę, posiekaj, by powstała grubsza kruszonka (ciasto można wyrobić za pomocą malaksera lub blenderem). 2/3 ciasta wysyp na wyłożoną papierem blaszkę (22x33 cm), lekko przyklep ręką. Blaszkę i resztę ciasta wstaw do lodówki.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Wyłóż na spód, równomiernie posyp resztą ciasta. Piecz ok. 50 min w temp. 180oC.Źródło: Świat kobiety