Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z pianką to kruche ciasto z jabłkami i rozpływająca się w ustach bezą. Do przygotowania tego przysmaku najlepiej wybrać dość twarde, kwaskowe jabłka – świetnie kontrastują ze smakiem słodkiej bezowej pianki.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15526
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4658
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 338
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2817
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15526
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4658
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 338
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2817
Składniki
Wysyp na stolnicę mąkę pszenną i cukier puder. Dołóż żółtka i pokrojone na niewielkie kawałki masło. Szybko zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego dwie kule – jedną z 2/3, a drugą z 1/3 ciasta. Owiń je folią spożywczą i odłóż na pół godziny. Większą włóż do lodówki, a mniejszą – do zamrażarki.
Umyj i obierz jabłka. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych). Jeśli są bardzo soczyste, odcedź sok. Starte jabłka przesmaż na patelni z dodatkiem soku z cytryny, cukru, cynamonu i imbiru.
Wyłóż schłodzonym (w lodówce) ciastem formę o wymiarach około 25x35 cm. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz przez około 10-15 minut.
Ubij na sztywno białka (na wysokich obrotach miksera). Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Gdy piana będzie sztywna, dolej do niej sok z cytryny i zamieszaj łyżką.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Wyłóż na podpieczony spód usmażone jabłka. Na warstwie owoców rozprowadź warstwę białek. Oprósz startym ciastem. Wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut.