Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z pianką to kruche ciasto z jabłkami i rozpływająca się w ustach bezą. Do przygotowania tego przysmaku najlepiej wybrać dość twarde, kwaskowe jabłka – świetnie kontrastują ze smakiem słodkiej bezowej pianki.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 609
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1264
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457925
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1512
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2302
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 609
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1264
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457925
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1512
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2302
Składniki
Wysyp na stolnicę mąkę pszenną i cukier puder. Dołóż żółtka i pokrojone na niewielkie kawałki masło. Szybko zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego dwie kule – jedną z 2/3, a drugą z 1/3 ciasta. Owiń je folią spożywczą i odłóż na pół godziny. Większą włóż do lodówki, a mniejszą – do zamrażarki.
Umyj i obierz jabłka. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych). Jeśli są bardzo soczyste, odcedź sok. Starte jabłka przesmaż na patelni z dodatkiem soku z cytryny, cukru, cynamonu i imbiru.
Wyłóż schłodzonym (w lodówce) ciastem formę o wymiarach około 25x35 cm. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz przez około 10-15 minut.
Ubij na sztywno białka (na wysokich obrotach miksera). Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Gdy piana będzie sztywna, dolej do niej sok z cytryny i zamieszaj łyżką.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Wyłóż na podpieczony spód usmażone jabłka. Na warstwie owoców rozprowadź warstwę białek. Oprósz startym ciastem. Wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut.