Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciepła szarlotka polana zimnym sosem waniliowym
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 34
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8667
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3088
Polecam.
Odsłon: 1884
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 34
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8667
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3088
Polecam.
Odsłon: 1884
Składniki
zimne masło z mąką siekamy nożem. Dodajemy cukier, żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto w kulę. Z kuli oddziel ok 60% ciasta, mniejszą część wkładamy do lodówki. Większą część rozwałkowujemy na cienki placek. Przenosimy na wałku do formy od tarty u mnie 24cm i nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy formę do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy ze skórek, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondla podlewamy odrobiną wody, dosypujemy cukier do smaku i prażymy jabłka ok 10-15 min.
W formie z ciastem umieszczamy papier do pieczenia, nasypujemy np fasoli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 15 minut.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z fasolą, i nakładamy jabłka. Na wierzch na tarce o dużych oczkach zetrzeć resztę ciasta. Pieczemy ok 30-35 minut w 170 st