Pyszna szarlotka upieczona na kruchym cieście z tegorocznych startych antonówek, z cynamonem i wiśniową pianką. Polecam.
Szarlotka z wiśniową pianką.
Składniki
- jabłka antonówki 6 szt. (startych 1,2 kg)
- cynamon 1 łyżeczka
- cukier puder do posypania ciasta
- blacha 30/25/6 cm
- Ciasto:
- mąka krupczatka 2 szklanki
- mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
- margaryna Kasia 1 kostka
- cukier 3 łyżki
- żółtka 4 szt.
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier waniliowy 16 g
- Pianka:
- białka z 4 jajek
- cukier pół szklanki
- Kisiel wiśniowy
Składniki
- jabłka antonówki 6 szt. (startych 1,2 kg)
- cynamon 1 łyżeczka
- cukier puder do posypania ciasta
- blacha 30/25/6 cm
- Ciasto:
- mąka krupczatka 2 szklanki
- mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
- margaryna Kasia 1 kostka
- cukier 3 łyżki
- żółtka 4 szt.
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier waniliowy 16 g
- Pianka:
- białka z 4 jajek
- cukier pół szklanki
- Kisiel wiśniowy

Etapy przygotowania
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, trzemy przez duże oczka tarki, dodajemy cynamon i na dużej patelni podpiekamy w celu wyparowania wody z jabłek. Podpieczone jabłka studzimy.

Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika.

Pozostałą częścią ciasta wykładamy dno, wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Na wyłożone dno formy ciastem układamy ostudzone jabłka, równomiernie je rozprowadzamy.

Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Kisiel może być o różnym smaku, ja dałam wiśniowy. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonej masy jabłkowej.

Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze.

Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.

Upieczone ciasto studzimy.

Ostudzone kroimy na porcję, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (11)


Komentarze do przepisu (5)



Składniki
- jabłka antonówki 6 szt. (startych 1,2 kg)
- cynamon 1 łyżeczka
- cukier puder do posypania ciasta
- blacha 30/25/6 cm
- Ciasto:
- mąka krupczatka 2 szklanki
- mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
- margaryna Kasia 1 kostka
- cukier 3 łyżki
- żółtka 4 szt.
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier waniliowy 16 g
- Pianka:
- białka z 4 jajek
- cukier pół szklanki
- Kisiel wiśniowy
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, trzemy przez duże oczka tarki, dodajemy cynamon i na dużej patelni podpiekamy w celu wyparowania wody z jabłek. Podpieczone jabłka studzimy.
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika.
Pozostałą częścią ciasta wykładamy dno, wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Na wyłożone dno formy ciastem układamy ostudzone jabłka, równomiernie je rozprowadzamy.
Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Kisiel może być o różnym smaku, ja dałam wiśniowy. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonej masy jabłkowej.
Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze.
Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.
Upieczone ciasto studzimy.
Ostudzone kroimy na porcję, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!
pyszne
Pyszna szarlotka <3
Wyborna szarlotka.:)
Wygląda przepysznie ;-D
Najlepsza :-)