Szarlotka z żurawiną
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 x1 l - słoiki jabłek 2 łyżki kaszy manny łyżka cynamonu
- duża garść suszonej żurawiny
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do oprószenia
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 x1 l - słoiki jabłek 2 łyżki kaszy manny łyżka cynamonu
- duża garść suszonej żurawiny
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do oprószenia

Etapy przygotowania
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając szklankę cukru. Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia zetrzeć zimne masło. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do woreczka i odłożyć do lodówki, a drugą wylepić dno formy ( 20 x 30 ) Formę wcześniej wysmarować masłem. Na ciasto wyłożyć jabłka wymieszane z kaszą manną, cynamonem i żurawiną. Na jabłka wyłożyć pianę, a na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 min. Upieczone i wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91

Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5561
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 109

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 685
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91

Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5561
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 109

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 685



Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 x1 l - słoiki jabłek 2 łyżki kaszy manny łyżka cynamonu
- duża garść suszonej żurawiny
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do oprószenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając szklankę cukru. Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia zetrzeć zimne masło. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do woreczka i odłożyć do lodówki, a drugą wylepić dno formy ( 20 x 30 ) Formę wcześniej wysmarować masłem. Na ciasto wyłożyć jabłka wymieszane z kaszą manną, cynamonem i żurawiną. Na jabłka wyłożyć pianę, a na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 min. Upieczone i wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Pyszotka:)
Szarlotka najlepsze ciasto 🍰 pycha z żurawiną:)
Ewuś fajne , smaczne połączenie. Z żurawina szarlotki jeszcze nie próbowałam.;) Ależ musi smakować bo wygląda mega apetycznie i kusząco.;)Super