Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna szarlotka z jabłkami przesmażonymi na maśle z dodatkiem żurawiny w kruchym cieście.
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło pocięte na kawałki, wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę, wyrobić ciasto, odłożyć do lodówki.
Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, wykroić środki. Ćwiartki pokroić na plasterki. W misce wymieszać sok z cytryny z wodą- obtoczyć w soku plasterki jabłek. Odstawić. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i skrobię, przesmażyć przez chwilę, dodać cukier i cynamon. Dobrze wymieszać i smażyć ok 3 minut. Dodać jabłka wraz z sokiem i żurawiną, wymieszać i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby jabłka się dobrze obtoczyły w karmelu, zdjąć z ognia i odstawić.
Z ciasta odkroić ¼ części i odłożyć. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Na cieście wyłożyć jabłka. Odłożone wcześniej ciasto rozwałkować w prostokąt długości średnicy formy i pokroić w paski. Paski ułożyć w kształt kratki na jabłkach. Rozrobić żółtko z mlekiem - posmarować pędzelkiem paski na tarcie i posypać cukrem. Piec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.