Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli brakuje Ci czasu na wypieki, to szybka rolada biszkoptowa z jabłkami, będzie idealna dla Ciebie. Smakuje i wygląda wyśmienicie!!! Przepis jest tani, prosty i bardzo szybki.
Składniki
Jabłka umyj, obierz i pokrój na ćwiartki, następnie wykrój gniazda nasienne. Ćwiartki pokrój w cienkie plasterki i wrzuć do miski. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, na tak przygotowaną blaszkę wysyp przygotowane jabłka i równomiernie je rozłóż po całej blaszce. Jabłka skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawą do szarlotki. Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Następnie dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia, odłóż mikser. Wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym budyniem, dokładnie wymieszaj łyżką, żeby nie było grudek. Ciasto wyłóż na jabłka i równomiernie rozsmaruj po całości łyżką. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25 – 30 min. Piecz w temp.180 °C, góra-dół, bez termoobiegu. Ciasto po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem na ściereczkę, ściągnij delikatnie papier i zacznij rolować roladę do środka. Zawiń ją w ściereczkę, zakręcając końce ściereczki i odstaw do przestygnięcia. Roladę po przestygnięciu odwiń ze ściereczki, posyp cukrem pudrem i pokrój na plastry grubości 2 – 2,5 cm. Jabłka możesz posypać cukrem i cynamonem jeśli akurat nie masz pod ręką przyprawy do szarlotki. Jeśli jabłka by się przykleiły do papieru do pieczenia przy ściąganiu, możesz delikatnie wspomóc się nożem. Przyklejają się wtedy, gdy są pokrojone na bardzo cienkie plasterki. Tak przygotowaną roladę możesz również podawać z kleksem bitej śmietany.