Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny na różne okazje dla początkujących kucharzy.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21163
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25286
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 96
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21163
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25286
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 96
Składniki
Biszkopt Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na puszystą masę z cukrem, dodaj żółtka, olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.Przełóż do wysmarowanej tortownicy.Piec około 18-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół.
Galaretkę cytrynową lub inną dowolną przygotuj według przepisu i przelej do płaskiej miseczki. Zostaw do stężenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan fix. Podziel na trzy części. Przecięte blaty biszkoptu nasącz mlekiem.
Na pierwszy nasączony biszkopt wyłóż jedną część bitej śmietany, na śmietanę przełóż delikatnie stężałą galaretkę, a na nią kolejną warstwę śmietany i kolejny biszkopt. Pozostałą śmietaną posmaruj wierzch i boki tortu. Udekoruj dowolnie. Ja robiłam torcik dla 3 latka. Polecam.