Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbujcie mój przepis na makowiec zawijany na proszku do pieczenia. Jest naprawdę pyszny i przygotowuje się go o wiele szybciej niż drożdżowy. Idealne ciasto na Święta.
Forma 35 cm x 11 cm
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 4252
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2826
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 4252
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2826
Składniki
NADZIENIE MAKOWE Mleko zagotować. Dodać mak i odstawić do ostygnięcia. Odcisnąć nadmiar mleka. Mak zmiksować z cukrem, masłem i aromatem migdałowym. CIASTO Całe jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do utartego masła i zmiksować. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Dodawać, do utartych jajek, na przemian z mlekiem. Cały czas miksować, aż powstanie gładka kula ciasta. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować nadzienie makowe. Zwinąć w roladę. Przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50-60 minut w temp. 180ºC. POLEWA KAKAOWA W rondelku umieścić masło, cukier puder, kakao i mleko. Wszystko podgrzewać na bardzo małym ogniu. Po połączeniu składników gotować jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Nie dopuścić do wrzenia! Gęstniejącą polewą posmarować ciasto i posypać dowolną posypką lub posiekanymi orzechami włoskimi.