Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie zdążyłyśmy upiec piernika, nie szkodzi. Zrobimy murzynka z rodzynkami, orzechami i łyżeczką przyprawy do piernika. Ciasto będzie wilgotne, puszyste o korzennym aromacie. Będzie pachniało w całym domu. Pieczenie murzynka potrwa chwilę, a efekt przerośnie nasze oczekiwania.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
Wszystkie składniki ciasta mają mieć temperaturę pokojową. Tortownica o średnicy 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Masło podgrzewamy w rondelku, aż się roztopi. Studzimy je i wlewamy do miski miksera. Dodajemy jajka, cukier, dżem, przyprawę do piernika i całość miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy. Na koniec sodę łączymy z mlekiem i wlewamy do ciasta. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Dodajemy jeszcze orzechy i rodzynki, uprzednio namoczone w ciepłej wodzie i po osączeniu obsypane mąką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 45-50 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Polewa czekoladowa. Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wylewamy na wierzch zimnego ciasta. Ozdabiamy posypką. Murzynek o piernikowym smaku i aromacie gotowy!