Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie zdążyłyśmy upiec piernika, nie szkodzi. Zrobimy murzynka z rodzynkami, orzechami i łyżeczką przyprawy do piernika. Ciasto będzie wilgotne, puszyste o korzennym aromacie. Będzie pachniało w całym domu. Pieczenie murzynka potrwa chwilę, a efekt przerośnie nasze oczekiwania.
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2119
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 425
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1212
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 50
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32534
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 134
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2119
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 425
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1212
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 50
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32534
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 134
Składniki
Wszystkie składniki ciasta mają mieć temperaturę pokojową. Tortownica o średnicy 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Masło podgrzewamy w rondelku, aż się roztopi. Studzimy je i wlewamy do miski miksera. Dodajemy jajka, cukier, dżem, przyprawę do piernika i całość miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy. Na koniec sodę łączymy z mlekiem i wlewamy do ciasta. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Dodajemy jeszcze orzechy i rodzynki, uprzednio namoczone w ciepłej wodzie i po osączeniu obsypane mąką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 45-50 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Polewa czekoladowa. Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wylewamy na wierzch zimnego ciasta. Ozdabiamy posypką. Murzynek o piernikowym smaku i aromacie gotowy!