Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik na oleju uratuje cię w każdej sytuacji. Przyrządzisz go ekspresowo szybko i wystarczy ci do tego tylko jedna miska. Nikt nie uwierzy, że tak aromatyczne, miękkie i wilgotne ciasto można przygotować w zaledwie kwadrans.
wymiary formy: 22x22 cm
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 648
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 648
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Składniki
W dużej misce wymieszaj olej z jajkiem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj miód oraz brązowy cukier. Energicznie mieszaj do momentu aż wszystkie grudki rozpuszczą się.
Dodaj suche składniki: mąkę, sodę, przyprawy. Ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wlej gorącą wodę i połącz ze sobą składniki na jednolitą masę, jednocześnie nie mieszając zbyt długo.
Foremkę o wymiarach 22x22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij piernik i pozostaw go do ostudzenia na co najmniej 1,5 godziny.
Przygotuj polewę czekoladową.
Kawałki czekolady pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotowaną polewą zalej wierzch ciasta i pozostaw ją do zastygnięcia.
Szybki piernik na oleju podawaj posypany wiórkami kokosowymi. Przechowuj go w szczelnie zamkniętym pojemniku.