Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik na oleju uratuje cię w każdej sytuacji. Przyrządzisz go ekspresowo szybko i wystarczy ci do tego tylko jedna miska. Nikt nie uwierzy, że tak aromatyczne, miękkie i wilgotne ciasto można przygotować w zaledwie kwadrans.
wymiary formy: 22x22 cm
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3899
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 635
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3852
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 419
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3899
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 635
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3852
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 419
Składniki
W dużej misce wymieszaj olej z jajkiem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj miód oraz brązowy cukier. Energicznie mieszaj do momentu aż wszystkie grudki rozpuszczą się.
Dodaj suche składniki: mąkę, sodę, przyprawy. Ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wlej gorącą wodę i połącz ze sobą składniki na jednolitą masę, jednocześnie nie mieszając zbyt długo.
Foremkę o wymiarach 22x22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij piernik i pozostaw go do ostudzenia na co najmniej 1,5 godziny.
Przygotuj polewę czekoladową.
Kawałki czekolady pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotowaną polewą zalej wierzch ciasta i pozostaw ją do zastygnięcia.
Szybki piernik na oleju podawaj posypany wiórkami kokosowymi. Przechowuj go w szczelnie zamkniętym pojemniku.