Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki placek morelowy to delikatny wypiek, który zaskoczy cię błyskawicznym przygotowaniem.
Tortownica 24 cm
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16208
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4953
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16208
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4953
Składniki
Umyj owoce, osusz i przekrój na połówki, usuwając pestki. Odstaw na bok.
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj olej, 2 łyżki wody i ocet.
Do ubitej masy jajecznej wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tortownicę (ok. 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Na wierzchu równomiernie rozłóż połówki moreli przecięciem do góry. Piecz przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C aż wierzch się zarumieni. Po ostudzeniu posyp szybki placek morelowy cukrem pudrem.