Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki placek morelowy to delikatny wypiek, który zaskoczy cię błyskawicznym przygotowaniem.
Tortownica 24 cm
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 503
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2787
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 919
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1668
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14515
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 503
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2787
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 919
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1668
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14515
Składniki
Umyj owoce, osusz i przekrój na połówki, usuwając pestki. Odstaw na bok.
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj olej, 2 łyżki wody i ocet.
Do ubitej masy jajecznej wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tortownicę (ok. 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Na wierzchu równomiernie rozłóż połówki moreli przecięciem do góry. Piecz przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C aż wierzch się zarumieni. Po ostudzeniu posyp szybki placek morelowy cukrem pudrem.