Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego w sezonie truskawkowym niż szybki placek na kruchym cieście z pysznym kremowym nadzieniem i owocową polewą. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone w towarzystwie szklanki lemoniady lub domowego kompotu. Aby przyspieszyć przygotowanie ciasta, upiecz kruchy spód dzień wcześniej.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 135
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 135
Składniki
Zacznij pracę od wykonania ciasta. Do miski wbij jajko, dodaj żółtko, szczyptę soli i cukier. Utrzyj całość na jednolitą masę, dodaj masło i dokładnie połącz. Wyłącz mikser, zacznij dodawać mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim formę (wraz z bokami) do tarty (ok. 23-25 cm). Nakłuj ciasto widelcem, wstaw do pieca nagrzanego do 200°C i piecz ok.15 minut, aż do zrumienienia. Po upieczeniu wyjmij i ostudź.
Umyj truskawki i pozbaw szypułek. Zostaw kilka do dekoracji. Resztę owoców pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Następnie dodaj wodę, cukier, sok z cytryny i gotuj przez kilka minut, aż owoce puszczą sok. Odlej trochę soku do miseczki, rozmieszaj w nim żelatynę i skrobię. Gotuj truskawki jeszcze kilka(naście) minut, aż się rozpadną, a płyn odparuje. Wlej mieszankę żelatyny i skrobi do owoców i dokładnie wymieszaj. Jeśli potrzebujesz bardziej gładkiej konsystencji, zmiel truskawkowy mus blenderem. Odstaw do ostygnięcia.
Serek przełóż do miski, dodaj cukier puder oraz śmietanę i zmiksuj na gładki krem. Przejdź do złożenia ciasta. Na podpieczonym spodzie rozłóż krem, równo rozprowadź, po czym wyłóż truskawkową masę. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekoruj połówkami truskawek i wykrawaj trójkąty.