Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki placek ze śliwkami to ciasto na suszonych drożdżach. Nie za słodkie, bez jajek, bez długiego wyrabiania lub wyrastania.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15505
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4651
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 329
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2799
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15505
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4651
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 329
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2799
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże i wymieszać z mąką. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, mleko, cukier i szczyptę soli. Zagnieść na gładkie ciasto przez 3-4 minuty. Ewentualnie lekko podsypać mąką. Uformować kulę, nakryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Śliwki podzielić na połówki i wydrylować. Prostokatną foremkę 35 na 45 cm wyłożyć papierem lub nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i lekko naciagając wyłożyć foremkę. Wyłożyć śliwkami, posypać siekanymi migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Podawać z bitą śmietaną.