Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hej hej to znowu ja zanudzę was moimi przepisami ale nic na to nie poradzę że więcej czasu spędzam w kuchni, to moja odskocznia od dnia codziennego. Mężowi zachciało się coś słodkiego a że miałam ciasto francuskie to szybko wymyśliłam ciasteczka
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12266
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1455
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 83
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12266
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1455
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 83
Składniki
Na początek przygotować twaróg, przełożyć go do salaterki wsypać cukier, dodać żółtko oraz wsypać cukier i dodać śmietanę. Całość rozgnieść za pomocą widelca do połączenia się wszystkich składników ze sobą
Gdy mamy już przygotowany twaróg wtedy przygotowujemy ciasto francuskie a mianowicie rozłożone ciasto wzdłuż rozciąć na dwa paski oraz w poprzek na pięć pasków z których wychodzą prostokąty. N jeden z prostokątów nałożyć solidną łyżkę twarogu a na twaróg łyżeczkę dowolnego gęstego dżemu
Tak przygotowany prostokącik nakryć przeciwległym prostokątem i za pomocą widelca posklejać wszystkie boki. Można zrobić ozdobne paski na górze ciastka. Posklejane ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
Ułożone ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem razem z mlekiem i dość obficie posypać grubszym cukrem kryształ. Gotowe ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 20 - 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia
Takie ciastka świetnie sprawdzą się podczas czekania na gości jak również dla domowników do poobiedniej kawy. Może to nic wielkiego bo jednak ciasto kupne lecz kto teraz w tych czasach wykonuje samodzielnie ciasto francuskie nie znam osobiście takiej osoby. Po za tym po to są ulepszenia aby z nich korzystać czyż nie