Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z agrestem to pyszne i szybkie ciasto, które łączy w sobie wyjątkowe walory smakowe, a także pięknie się prezentuje. I może agrest nie jest zbyt popularnym owocem w naszej kuchni, to zdecydowanie jest wart wypróbowania. Smak agrestu to doskonała równowaga między słodyczą a kwasowością. To ciasto ma wszystko, czego oczekiwać można po letnim deserze - zadowala podniebienie, a dzięki unikalnemu smakowi jest wyjątkowo orzeźwiające i prezentuje się zjawiskowo.
forma na tartę, większa miska, łyżka
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 72
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10362
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 125
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1023
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 72
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10362
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 125
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1023
Składniki
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Połącz mąkę z cukrem. Dodaj masło i ugnieć rękoma ciasto na tartę. Po chwili dodaj żółtka i ugnieć ciasto na miękką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby ciasto nie było za suche. Rozwałkuj ciasto na cienką masę ok. 0,5 cm i przełóż do foremki/tortownicy. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Tak przygotowane ciasto odstaw na 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Ciasto w formie do tarty piecz przez 15-20 minut. Czekaj aż ciasto się zarumieni.
Pod bieżącą wodą umyj agrest. Pozbądź się gałązek i umieść w garnku. Agrest gotuj ok. 10 minut, dodając cukier puder lub cukier kryształowy. Dolej szklankę wody i mieszaj do uzyskania miękkiej konsystencji. Zrobi się z tego mus, który połączysz z galaretką. Do gotującego się agrestu dodaj szczyptę cynamonu lub kardamonu. Przygotuj galaretkę, ale dodaj nieco mniej wody, niż jest w instrukcji, tak, aby galaretka była nieco bardziej gęsta.
Wcześniej przygotowany mus z agrestem oraz sam agrest poukładaj na wierzchu ciasta. Na upieczone ciasto przelej galaretkę. Najlepiej, aby owoce jeszcze wystawały ponad poziom galaretki. Tak przygotowane ciasto, idealnie komponować się będzie z chłodną bitą śmietaną.