Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to ciasto kruche i dobre na gorące dni.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1259
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 216
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4014
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 985
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1259
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 216
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4014
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 985
Składniki
Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier,startą skórkę z cytryny,2 jajka,masło lub margarynę ( dobrze z chłodzoną i pokrojoną drobno ) i szczypta soli. Ciasto wyrabiamy misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto będzie się lepić do rąk ale nie może być za rzadkie i zbyt twarde. Następnie myjemy owoce i kroimy na pół aby usunąć pestki a potem jeszcze raz na pół.Ciasto wykładamy do wysmarowanej formy i oprószonej bułką tartą. Rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni tworząc boki na obrzeżu formy mniej więcej na wysokość 2 cm. Następnie cały spód nakłuwamy widelcem dość gęsto. Wykładamy na górę owoce też w miarę gęsto. Jajko roztrzepujemy dokładnie i smarujemy pędzelkiem wszystkie owoce a potem posypujemy cukrem kryształem. Nagrzewamy piekarnik do 170 st. i wkładamy ciasto na około 60 min. Jak boki ciasta są rumiane to wyciągamy i po wystudzeniu próbujemy co nam z tego wyszło. Życzę smacznego............