Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prościutkie ciasto z truskawkami i galaretką to znakomity pomysł na weekendowy wypiek dla całej rodziny. Przygotujesz je szybko i bez trudu. Jeśli nie przepadasz za truskawkami, sięgnij po inne owoce np. maliny lub borówki. To ciasto idealnie sprawdzi się w ciepły dzień, będzie świetną propozycją na deser podczas grillowej imprezy.
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45636
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23121
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1328
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45636
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23121
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1328
Składniki
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miseczki.
Białka oddziel od żółtek. W trakcie ubijania partiami dosypuj cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku.
Zmniejsz obroty miksera i wlej cienkim strumieniem olej.
Do masy z białek wsyp mąkę i bardzo delikatnie wymieszaj, najlepiej za pomocą sylikonowej szpatułki. Na samym końcu wlej ocet i ponownie wymieszaj całość .
Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz w 170 stopni przez 45-50 minut.
Wodę zagotuj. Rozpuść w niej galaretki i odstaw do przestudzenia.
Truskawki umyj, osusz i pokrój w plastry.
Na przestudzony biszkopt wyłóż truskawki i zalej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.