Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na jabłka w pełni, w końcu mamy jesień. Chcąc wykorzystać trochę jabłek z przydomowego ogrodu, postanowiłam zrobić kolejne ciasto z jabłkami. Nie chciałam robić tradycyjnej szarlotki, wolałam coś mniej pracochłonnego. Poza tym miałam ochotę na mocno wilgotne ciasto naszpikowane owocami. Postawiłam więc na zwykłe ciasto ucierane na oleju z kawałkami jabłek. Zrobiłam je w podłużnej foremce ćwibakówce, ale oczywiście można zrobić w innej.
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 31
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealn...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 522
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 668
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 31
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealn...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 522
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 668
Składniki
Jajka w temperaturze pokojowej wybiłam do miski miksera i utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Do utartych jajek cienkim strumieniem wlałam olej i zmiksowałam do połączenia składników. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie przesypałam ją do masy jajecznej i zmiksowałam na najniższych obrotach miksera. Na koniec dolałam sok z cytryny i również zmiksowałam do połączenia. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam na małe kawałki. Jabłka wrzuciłam do ciasta i ostrożnie wymieszałam. Formę ćwibakówkę o długości 35cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 50 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem i pokroiłam na plastry.