Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie domowe ptasie mleczko przygotujesz jako apetycznie wyglądający deser na każdą okazję!
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 369
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 108
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 160
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17153
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 369
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 108
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 160
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17153
Składniki
Przygotuj ciemny mus. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę ubij. Białka ubij na sztywną pianę z solą.
Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj do nich rum oraz ciepłą (ale nie gorącą) czekoladę. Delikatnie wymieszaj z ubitą śmietanką, a następnie z pianą z białek.
Gotowy mus wylej na herbatniki. Możesz to zrobić w małej formie, keksówce albo w rantach deserowych. Wstaw do lodówki na czas przygotowania jasnego musu.
Zrób teraz jasną warstwę. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść ją w kąpieli wodnej. Śmietankę lekko ubij. Wlej wino z rozpuszczoną żelatyną i wymieszaj. Dodaj cukier i dalej ubijaj, aż masa zgęstnieje. Białka ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z masą śmietanową. Jasny mus wyłóż na stężały ciemny mus i wyrównaj.
Zrób polewę. Rozpuść czekoladę w gorącej śmietance, połącz na gładką masę. Wyłóż ją na wierzch, wyrównując szpatułką.
Przygotowane szybkie domowe ptasie mleczko schłodź w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posyp kakao.