Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie domowe ptasie mleczko przygotujesz jako apetycznie wyglądający deser na każdą okazję!
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2026
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9629
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3299
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6736
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2026
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9629
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3299
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6736
Składniki
Przygotuj ciemny mus. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę ubij. Białka ubij na sztywną pianę z solą.
Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj do nich rum oraz ciepłą (ale nie gorącą) czekoladę. Delikatnie wymieszaj z ubitą śmietanką, a następnie z pianą z białek.
Gotowy mus wylej na herbatniki. Możesz to zrobić w małej formie, keksówce albo w rantach deserowych. Wstaw do lodówki na czas przygotowania jasnego musu.
Zrób teraz jasną warstwę. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść ją w kąpieli wodnej. Śmietankę lekko ubij. Wlej wino z rozpuszczoną żelatyną i wymieszaj. Dodaj cukier i dalej ubijaj, aż masa zgęstnieje. Białka ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z masą śmietanową. Jasny mus wyłóż na stężały ciemny mus i wyrównaj.
Zrób polewę. Rozpuść czekoladę w gorącej śmietance, połącz na gładką masę. Wyłóż ją na wierzch, wyrównując szpatułką.
Przygotowane szybkie domowe ptasie mleczko schłodź w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posyp kakao.