Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś spotkałam się z nazywaniem tego typu ciastek papataczami, więc może coś w tym jest, choć przeze mnie zmodyfikowane :)
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2547
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3106
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102031
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6415
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2547
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3106
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102031
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6415
Składniki
Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę, śmietanę, pokruszyć na nią drożdże i posypać cukrem. Zostawić na chwilę, żeby drożdże trochę się rozpuściły.
Ciasto zagnieść i rozwałkować na stolnicy na w miarę prostokątny placek. Ser pokruszyć w misce, dodać do niego jajko, aromaty, cukier waniliowy i ewentualnie rodzynki. Ilość twarogu zależy od tego, jak bardzo wyczuwalne chcemy mieć nadzienie. Ostrzegam tylko, że przy ok. 500 g może się nieco wylewać z ciastek. Ja tym razem użyłam 250 g. Wymieszać twaróg z dodatkami i wyłożyć na placek, rozsmarować równomiernie. Zwijać ściśle wzdłuż dłuższego boku.
Ze zwiniętego wałeczka odkrawać plastry, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
Po ułożeniu na blasze lekko spłaszczyć ciastka ręką. Piec w 200 stopniach aż będą złote - około 15-20 minut.