Taratuszki, czyli pulchne faworki na kefirze, które smakiem przypominają bardziej pączki. Forma podania jednak nawiązuje do tradycyjnych faworków. Swoją delikatność zapewniają sodzie, która świetnie spulchnia ciasto. Przepis ten idealnie sprawdzi się w okresie karnawału oraz na tłusty czwartek.
Taratuszki na kefirze
Składniki
- 560 g mąki pszennej tortowej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- jajko
- 400 g kefiru
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- szczypta soli
Do smażenia:
- 1 l oleju
Do dekoracji:
- cukier puder
Składniki
- 560 g mąki pszennej tortowej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- jajko
- 400 g kefiru
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- szczypta soli
Do smażenia:
- 1 l oleju
Do dekoracji:
- cukier puder

Etapy przygotowania
Do miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną. Wbij jedno całe jajko. Wlej kefir. Dodaj cukier, roztopione masło i szczyptę soli. Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Wskazówka: Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli za bardzo klei się do rąk, można je odrobine podsypać mąką.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na około 20-30 minut, żeby odpoczęło.
Ciasto na taratuszki przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij paski o szerokości około 3 cm i długości około 15 cm. W każdym paseczku zrób nacięcie, przez które następnie przewleczesz jeden koniec ciasta.
Do garnka wlej litr oleju i rozgrzej go do temperatury około 180 stopni. Taratuszki smaż na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażone taratuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem karnawałowy deser oprósz cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 417
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 151

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2239
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 417
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 151

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2239



Składniki
- 560 g mąki pszennej tortowej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- jajko
- 400 g kefiru
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 l oleju
- cukier puder
Do miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną. Wbij jedno całe jajko. Wlej kefir. Dodaj cukier, roztopione masło i szczyptę soli. Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Wskazówka: Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli za bardzo klei się do rąk, można je odrobine podsypać mąką.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na około 20-30 minut, żeby odpoczęło.
Ciasto na taratuszki przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij paski o szerokości około 3 cm i długości około 15 cm. W każdym paseczku zrób nacięcie, przez które następnie przewleczesz jeden koniec ciasta.
Do garnka wlej litr oleju i rozgrzej go do temperatury około 180 stopni. Taratuszki smaż na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażone taratuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem karnawałowy deser oprósz cukrem pudrem.
Pyszotka:)