Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taratuszki, czyli pulchne faworki na kefirze, które smakiem przypominają bardziej pączki. Forma podania jednak nawiązuje do tradycyjnych faworków. Swoją delikatność zapewniają sodzie, która świetnie spulchnia ciasto. Przepis ten idealnie sprawdzi się w okresie karnawału oraz na tłusty czwartek.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Do miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną. Wbij jedno całe jajko. Wlej kefir. Dodaj cukier, roztopione masło i szczyptę soli. Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Wskazówka: Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli za bardzo klei się do rąk, można je odrobine podsypać mąką.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na około 20-30 minut, żeby odpoczęło.
Ciasto na taratuszki przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij paski o szerokości około 3 cm i długości około 15 cm. W każdym paseczku zrób nacięcie, przez które następnie przewleczesz jeden koniec ciasta.
Do garnka wlej litr oleju i rozgrzej go do temperatury około 180 stopni. Taratuszki smaż na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażone taratuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem karnawałowy deser oprósz cukrem pudrem.