Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taratuszki, czyli pulchne faworki na kefirze, które smakiem przypominają bardziej pączki. Forma podania jednak nawiązuje do tradycyjnych faworków. Swoją delikatność zapewniają sodzie, która świetnie spulchnia ciasto. Przepis ten idealnie sprawdzi się w okresie karnawału oraz na tłusty czwartek.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2022
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13006
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 266
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2022
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13006
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 266
Składniki
Do miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną. Wbij jedno całe jajko. Wlej kefir. Dodaj cukier, roztopione masło i szczyptę soli. Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Wskazówka: Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli za bardzo klei się do rąk, można je odrobine podsypać mąką.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na około 20-30 minut, żeby odpoczęło.
Ciasto na taratuszki przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij paski o szerokości około 3 cm i długości około 15 cm. W każdym paseczku zrób nacięcie, przez które następnie przewleczesz jeden koniec ciasta.
Do garnka wlej litr oleju i rozgrzej go do temperatury około 180 stopni. Taratuszki smaż na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażone taratuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem karnawałowy deser oprósz cukrem pudrem.