Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały deser dla wielbicieli karmelu, toffee oraz bananów! W całości przygotujesz go w domu ;)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2174
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2057
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 324
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 864
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 1000
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2174
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2057
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 324
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 864
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 1000
Składniki
Przygotowujemy kruchy spód pod tartę. Pokrojone w kostkę masło ucieramy w garnku, stopniowo przesiewamy mąkę, miksujemy. Dodajemy szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia. Kruszonkę wysypujemy na blat, dodajemy żółtko oraz dwie łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy. W razie konieczności dodajemy jeszcze troszkę zimnej wody. Ciasto zlepione w kulkę owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie podsypując mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Ciasto dziurkujemy widelcem i pieczemy z obciążeniem przez 10 min w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 min.
W między czasie, gdy ciasto jest już prawie upieczone, przygotowujemy kajmak. W rondelku rozpuszczamy cukier, mieszając cały czas, żeby się nie przypalił. Kiedy będzie już całkiem płynny, zdejmujemy z palnika, dodajemy stopniowo 3 łyżki mascarpone, energicznie mieszamy. Na wyjęty z piekarnika kruchy spód wylewamy gorący kajmak, równo rozprowadzając go łyżką. Pozostawiamy do wystygnięcia. Banany kroimy w plastry, rozkładamy na zastygniętym kajmaku i polewamy delikatnie sokiem z cytryny.
Ostatnia część to śmietankowy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy utrwalacz. Miksując stopniowo dodajemy 2 łyżki cukru pudru, następnie pozostały serek mascarpone. Gotowy krem wykładamy na banany. Tartę schładzamy w lodówce minimum godzinę. Dekorujemy według uznania. Smacznego!