Rewelacyjna w smaku tarta z kremem budyniowym i borówkami. Nie za słodka. Doskonale sprawdzi się jako poczęstunek dla gości. Cudownie smakuje z filiżanką kawy. Jej przygotowanie jest tak proste, że nie sposób jej zepsuć.
Tarta borówkowa
Składniki
Spód tarty:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- jajko
- 2 łyżki cukru
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 500 ml mleka
Góra tarty:
- 300 g borówek
Składniki
Spód tarty:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- jajko
- 2 łyżki cukru
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 500 ml mleka
Góra tarty:
- 300 g borówek

Potrzebne przybory kuchenne
Forma na tartę o średnicy 24-26 cm
Etapy przygotowania
Mąkę przesypujemy do miski. Zimne, schłodzone masło ścieramy na tarce i dodajemy do mąki. Wbijamy jedno jajko, dodajemy cukier. Składniki zagniatamy, następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Do garnka przelewamy 350 ml mleka i zagotowujemy. W 150 ml zimnego mleka rozpuszczamy dwa budynie z cukrem. Kiedy mleko zacznie się gotować, przelewamy do niego gotową mieszankę. Zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy, żeby budyń nam się nie przypalił. Kiedy nabierze odpowiedniej gęstości, ściągamy garnek z kuchenki, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto na tartę wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek i przekładamy do formy. Oblepiamy nim spód i brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Na kruche ciasto wykładamy budyń. Na górze układamy borówki. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 179

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 562

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 610
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 179

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 562

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 610



Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- jajko
- 2 łyżki cukru
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 500 ml mleka
- 300 g borówek
Mąkę przesypujemy do miski. Zimne, schłodzone masło ścieramy na tarce i dodajemy do mąki. Wbijamy jedno jajko, dodajemy cukier. Składniki zagniatamy, następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Do garnka przelewamy 350 ml mleka i zagotowujemy. W 150 ml zimnego mleka rozpuszczamy dwa budynie z cukrem. Kiedy mleko zacznie się gotować, przelewamy do niego gotową mieszankę. Zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy, żeby budyń nam się nie przypalił. Kiedy nabierze odpowiedniej gęstości, ściągamy garnek z kuchenki, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto na tartę wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek i przekładamy do formy. Oblepiamy nim spód i brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Na kruche ciasto wykładamy budyń. Na górze układamy borówki. Smacznego!