Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjna w smaku tarta z kremem budyniowym i borówkami. Nie za słodka. Doskonale sprawdzi się jako poczęstunek dla gości. Cudownie smakuje z filiżanką kawy. Jej przygotowanie jest tak proste, że nie sposób jej zepsuć.
Forma na tartę o średnicy 24-26 cm
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 106
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 163
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2168
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 106
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 163
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2168
Składniki
Mąkę przesypujemy do miski. Zimne, schłodzone masło ścieramy na tarce i dodajemy do mąki. Wbijamy jedno jajko, dodajemy cukier. Składniki zagniatamy, następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Do garnka przelewamy 350 ml mleka i zagotowujemy. W 150 ml zimnego mleka rozpuszczamy dwa budynie z cukrem. Kiedy mleko zacznie się gotować, przelewamy do niego gotową mieszankę. Zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy, żeby budyń nam się nie przypalił. Kiedy nabierze odpowiedniej gęstości, ściągamy garnek z kuchenki, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto na tartę wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek i przekładamy do formy. Oblepiamy nim spód i brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Na kruche ciasto wykładamy budyń. Na górze układamy borówki. Smacznego!