Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjna w smaku tarta z kremem budyniowym i borówkami. Nie za słodka. Doskonale sprawdzi się jako poczęstunek dla gości. Cudownie smakuje z filiżanką kawy. Jej przygotowanie jest tak proste, że nie sposób jej zepsuć.
Forma na tartę o średnicy 24-26 cm
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2353
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4296
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74355
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2353
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4296
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74355
Składniki
Mąkę przesypujemy do miski. Zimne, schłodzone masło ścieramy na tarce i dodajemy do mąki. Wbijamy jedno jajko, dodajemy cukier. Składniki zagniatamy, następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Do garnka przelewamy 350 ml mleka i zagotowujemy. W 150 ml zimnego mleka rozpuszczamy dwa budynie z cukrem. Kiedy mleko zacznie się gotować, przelewamy do niego gotową mieszankę. Zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy, żeby budyń nam się nie przypalił. Kiedy nabierze odpowiedniej gęstości, ściągamy garnek z kuchenki, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto na tartę wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek i przekładamy do formy. Oblepiamy nim spód i brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Na kruche ciasto wykładamy budyń. Na górze układamy borówki. Smacznego!