Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta cytrynowa z bezą to połączenie kruchego ciasta, gładkiej masy cytrynowej i kruchej bezy. Łączy w sobie także słodycz i charakterystyczną kwaskowatość i cierpkość cytrusów. Z pewnością ten deser posmakuje wszystkim miłośnikom cytryn.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19786
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 433
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6832
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242385
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19786
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 433
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6832
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242385
Składniki
Przygotuj spód. Ciasteczka rozdrobnij w robocie kuchennym na drobne okruchy. Masło roztop i ostudź.
Połącz ze sobą ciasteczka i masło. Uzyskaną masą wylep dno i boki formy do tarty o średnicy 22 cm. Mocno dociśnij ciasto szklanką.
Spód piecz przez 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.
Przygotuj nadzienie.
Wszystkie składniki z wyłączeniem masła umieść w dużym rondlu, na małym ogniu. Stale ubijaj do zgęstnienia, przez ok. 10 minut.
Zdejmij masę z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
W misce utrzyj masło na puch. Dodawaj po łyżce masy cytrynowej, za każdym razem mieszając do połączenia składników. Ucieraj aż nie będzie żadnych grudek.
Masę cytrynową wylej na podpieczony wcześniej spód.
Przygotuj bezę. Ubij białka na prawie sztywną pianę. Stopniowo zacznij dodawać cukier, cały czas ubijając. Nałóż bezę na masę cytrynową za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, formując efektowne szczyty.
Piecz w 180 st. Celsjusza przez ok. 12 minut, do ładnego zrumienienia białek.
Tartę cytrynową z bezą ostudź przed podaniem, a najlepiej ostudź przez całą noc w lodówce.