Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta cytrynowa z bezą to elegancki deser, który łączy w sobie intensywną, orzeźwiającą kwaskowatość z delikatną słodyczą. Na kruchym spodzie tarty wyłożony jest wyrazisty krem cytrynowy, a całość dopełnia złocista beza. Tarta idealnie nada się na specjalne okazje i na pewno zachwyci Twoich gości.
tortownica 24 cm, mikser, miska, rondelek, wyciskarka do owoców
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2623
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 84
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki, bo o nich mowa, najlepiej smaku...
Odsłon: 36
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2623
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 84
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki, bo o nich mowa, najlepiej smaku...
Odsłon: 36
Składniki
W misce połącz suche składniki, a następnie dodaj Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Masło rozdrobnij na części, a następnie posypuj mąką. Dodaj żółtka jaj i całość miksuj. Białka jaj przełóż do miseczki. Wyrabiaj ciasto rękami. Masa powinna być sypka, ale bez problemu uformujesz z niej kulę. Tak przygotowane ciasto owiń folią i włóż do lodówki na godzinę.
Po godzinie przełóż ciasto do formy na tartę o średnicy 24 cm. Uformuj je dłońmi, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni formy i zawijając brzegi. Następnie ponakłuwaj spód widelcem. Umieść ciasto w lodówce na 30 minut.
Schłodzony spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu niech tarta się przestudzi. Gdy ciasto się piecze, przygotuj krem.
Do rondelka wlej sok z cytryn (ok. 2 sztuk), startą skórkę z 2 cytryn, 90 g cukru pudru i dodaj 3 czubate łyżki mąki lub budyniu śmietankowego. Wszystkie składniki wymieszaj, podgrzewając na średnim ogniu, aż do momentu gdy masa stanie się bardziej gęsta. Zdejmij rondelek z ognia.
Dodaj kawałki schłodzonego masła oraz 3 żółtka. Wymieszaj ponownie składniki. Odstaw krem na 30 minut.
Wyjmij przygotowany krem i wylej na podpieczony spód.
Przygotuj warstwę na bezę. Białka z 4 jaj ubijaj na gęstą pianę, powoli dodając cukier. Dodaj również soku z cytryny. Miksuj około 8-10 minut.
Za pomocą rękawa cukierniczego formuj bezę w dowolne kształty, na przykład rożki. Możesz też po prostu rozprowadzić masę po całej powierzchni tarty – nie musi być idealnie równo. Piecz kolejne 15 minut w t
Za pomocą rękawa cukierniczego formuj bezę w dowolne kształty, na przykład rożki. Możesz też po prostu rozprowadzić masę po całej powierzchni tarty – nie musi być idealnie równo. Piecz kolejne 15 minut w 180 stopniach.
Tartę podawaj już schłodzoną.