Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta bez pieczenia z mnóstwem czekolady i owocami. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jeśli nie lubisz bardzo słodkich deserów, do kremu czekoladowego możesz dodać mniej cukru lub całkowicie go pominąć.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 357
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 357
Składniki
Herbatniki włóż do miksera i rozdrobnij na pył, wsyp kakao i wymieszaj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z masłem.
Rozpuszczoną czekoladę połącz z herbatnikami. Gotową masą wyłóż dno i boki tortownicy.
Przygotuj krem czekoladowy. Miskę umieść na garnku wypełnionym wodą i ustaw palnik na niewielki ogień. Wlej śmietankę, wsyp cukier i dodaj pokruszoną czekoladę. Cały czas mieszaj, gdy czekolada się rozpuści, wrzuć masło i szczyptę soli.
Całość mieszaj do połączenia się składników, następnie odstaw masę na 20 minut do przestudzenia. Po tym czasie wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż do lodówki na 3 godziny.
Przed podaniem udekoruj owocami i posyp posiekanymi orzechami pistacjowymi.