Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta na czekoladowym spodzie wypełniona kremowym ganache z winem i udekorowana świeżymi malinami. Całość jest bardzo czekoladowa, a dodatek wytrawnego wina nadaje czekoladzie ciekawego posmaku i przełamuje słodycz. Również lekko kwaśne maliny idealne komponują się z całością.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 177
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2700
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 858
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1614
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14314
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 177
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2700
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 858
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1614
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14314
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski lub do malaksera i połączyć do uzyskania gładkiej masy. Zapakować w folię aluminiową i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180C. Małą formę na tarte ( 18 cm średnicy ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciastem dociskając do boków i spodu. Zakryć wierzch folią i wyłożyć obciążenie (surowy groch lub ryż). Piec z obciążeniem przez 15 minut, kolejne 15 bez. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem: Do garnka z grubym dnem wrzucić połamaną czekoladę, śmietanę wino oraz masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do całkowitego połączenia składników. Pozostawić do wystudzenia. Ganache wylać na wystudzony spód i odłożyć całość na około 30 minut. Następnie udekorować malinami. Schłodzić w lodówce przez około 4 godziny.